WWE 30 Day Challenge

In this post, I will answer some of the WWE 30 Day Challenges. I’m really excited to write about this. This challenge should be answered by tweeting one by one every day, but because I’m busy (read: lazy!), I will make a single blog post to answer all these. Hope you guys like it! (By guys, I mean everyone who do watch WWE, LOL).

Anyway, this post may be updated in the future because I don’t have all the answers right now, or simply I change my mind.

Let’s start it!

#1 Favorite Current Raw Wrestler

Samoa Joe! The freaking submission machine. I’m really glad when he won the Fatal-5-Way to determine no. 1 contender match. He’s like Brock Lesnar. Someone who has the physique like a legitimate bad ass. And the most important things, can cut a good promo and not a part timer!

#2 Favorite Current SD Wrestler

Hmm, I’m torn between Kevin Owen or AJ Styles. They both have great numbers of move set, which is very entertaining and not boring at all. I also like Sami Zayn, and I do really think he deserves better than his current position. I’m gonna go with AJ Styles for now.

 

#3 Favorite Current NXT Wrestler

(Ex) D.I.Y. Both Tomasso Ciampa and Johnny Gargano. They are a talented wrestler. I first saw their match in the Cruiserweight competition and fell in love immediately. I’m a bit sad about their breakup recently. I’m OK with the breakup, but I think it’s too soon. And it should be a main-roster material, not NXT.

 

#4 Favorite Current Cruiserweight

I want to say Neville at first, but I think everybody agrees on that! My second favorite is Austin Aries which left WWE recently. I’m gonna go with Akira Tozawa. He is fun! Even more with Titus Brand storyline. I like every time Tozawa said “HAH!” or had a “WTF dude” face every time Titus talks. LOL.

#5 Favorite Theme Song

Hmm… I think it’s between Rising Sun for Nakamura and Worlds Apart for Zayn. I’m gonna go with Nakamura because of his theatrics entrance along the theme song.

#6 Favorite PPV

Money in the Bank and Royal Rumble. Both have an interesting stipulation. Enough said.

#7 Favorite WWE Match of All Time

Disclaimer: I usually only watch the highlights of a match because there is a time difference between Indonesia and USA, which makes me can’t watch WWE Event live, and I prefer to watch the highlights to help me catch up with the latest result quickly. Hmm… I’m torn between KO vs Sami Zayn in last year and triple tag team championship match D.I.Y vs The Revival vs The A.o.P. I’m gonna go with KO vs Sami Zayn. Oh wait, I forgot about Sami Zayn vs Nakamura. Definitely that. It changes the way I look at WWE. I really thought that grappling and luchador are the basic (and only) move in wrestling, but then I saw striking style by Nakamura. And I loved it! This helps me learn more about wrestling style. Techincal, submission, high-flying. and more! I really love Cruiserweight competition because it helps me saw more wrestling style.

[Update]

I found Career vs Belt match between Ziggler and The Miz is also great. With the issue that Ziggler may leave WWE, everyone thought The Miz will retain. The build up and match are also great. But the follow-up….is shit.

 

#8 If You Could Make 1 Wrestler World Champion, Who Would It Be?

Sami Zayn. He deserves it. I know he doesn’t have the physique but… he’s really good! I love Samoa Joe and Nakamura, but I really think they are gonna get it one day. Zayn? I don’t think so.

#9 Favorite WWE Faction of All Time

I’m confused actually. Is The Shield considered as a Faction? Or simply Tag Team?

#10 Favorite Main Roster Tag Team

Currently? The Fashion Police. They’re funny and talented. Fandango and Breeze are good. But they’re not used properly. For the serious one, I think I will go with Sheamus and Cesaro. They are really good.

#11 Favorite NXT Tag Team

Shit. D.I.Y has broken up, Revival is going to the main roster. I don’t know. I don’t really like Author of Pain though. Oh. Is Sanity considered tag team? Hahaha.

#12 Favorite Title Belt

The U.K Championship belt. It looks bad ass and cool. I don’t think any current belt is even close to that belt.

#13 Favorite NXT Match of All Time

Zayn vs Nakamura. LOL. I already used it. Maybe Bayley vs Banks Iron-Woman match.

#14 Favorite Main Roster Champion

Hmm, let’s see the current list. Brock Lesnar (Universal), Jinder Mahal (WWE), The Miz (Intercontinental), AJ Styles (US), Sheamus and Cesaro (RAW TT), The Usos (SD TT), Alexa Bliss (RAW Woman), Naomi (SD Woman) and Neville (Cruiserweight). I will go with The Miz. I want to see the break up with Maryse and Miz-tourage storyline. But please, no more Dean Ambrose. Let’s move on. On the other hand, Alexa Bliss always cut a great promo when she is the champion. I’m gonna go with both of them.

#15 Favorite NXT Champion

Asuka? Her recent Last-Woman-Standing match is superb.

#16 Most Underrated WWE Wrestler

The Fashion Police. C’mon!

#17 Most Overrated WWE Wrestler

This is an unpopular opinion, but I’m gonna go with Braun Strauman. I think fans cheered him only because he beats up Roman Reigns. LOL.

#18 Favorite WWE Entrance

Nakamura FTW!

#19 Favorite WWE Merch

I have never bought this kind of things, so I don’t know. I only have the WWE belt, and it already makes me happy 😛

#20 Favorite Current Smackdown Female Wrestler

Technically, Charlotte. But, overall, of course, my love, Becky Lynch. ❤ (Recently I’m scrolling through all her IG posts and turns out Becky already has a boyfriend. Quite give me a heartbreak 😦 LOL )

#21 Favorite Current Raw Female Wrestler

Technically, Sasha Banks. Overall, Alexa Bliss.

#22 WWE Dream Match

I’m gonna go with Tornado Tag Team match between The Club vs Hardy Boyz vs D.I.Y vs The Revival.

#23 Favorite Male Wrestler of All Time

Of course the G.O.A.T. Chris Jericho! What are you, a stupid idiot? Do you know what happened to people who can’t figure this out? Do you know what happened? You’ve just made the list!

#24 Favorite Female Wrestler of All Time

Becky. Lynch. I know this is so subjective and personal. LOL! Maybe AJ Lee.

#25 Favorite Feud of All Time

Streak vs Career Match between Undertaker and Shawn Michaels. The promo, the build up, the match, even the post-match stipulation are great.

#26 Favorite Wrestlemania

I don’t know. Every one of them has its ups and downs. And I don’t know much about the first ones.

#27 Favorite Finisher

Currently, I think the only electrifying and out-of-nowhere finisher is RKO. But, for the finisher that I want to try, is Phenomenal Forearm. LOL.

Oh. The 450 Splash.

#28 Favorite Debut/Return

Recently, of course, AJ Styles in Royal Rumble. The moment is really amazing. Even watching the reaction video is so funny.

#29 Earliest Memory of WWE

For the game, it’s the Smackdown! Know Your Roles! on PS1. For the live event, it’s Shawn Michaels drug testing. Which lead to him throwing his piss at McMahon. Hahaha. I watched it when I was in 4th or 5th grade and in Ramadan. What a great childhood. LOL!

#30 Favorite Match Stipulation

How about we have No.1 Contender match stipulation? By this, every week No.1 Contender can be changed. Eh, wait…the more I think about it, it’s weird. Will have so little time to build up feud if the contender is always changing.

Current favorite stipulation? I quit.

 

 

Books

This post will explain outtakes I got from two books which I bought, like, 6 months ago but I managed to finish them just recently. I have a terrible memory so the outtakes will be so short, only about things that I managed to remember.

9789792295627_men-are-from-mars-women-are-from-venus-_cetak-ulang-cover-baru_

Taken from here

TLDR, like they always say: Men need recognition, Women need attention.

A little background, I bought this book because I know I was terrible at any relationship with women. I don’t have any female good friends. I know I needed it so I started working at it. I bought this book with goals to manage a good relationship with a woman, generally. And to be honest, I feel that I make progress!

What impresses me the most about this book is how it so relatable. As a man, I found his explanation about some behavior of us (men) is so true, hence it makes me feel so normal (yeay!). Hmm, what I want to implement from this book is actually about my sensitive side. I’m a guy with ‘feels’ tendency. I take almost every feedback from others (gesture, speech, etc) as a personal attack to me. Like if a girl somehow feels uneasy around me, a man who never laugh at my joke, or my friends give a bored face to me. I always tend to make this stuffs personal: Oh, damn, I’m boring/unfunny/unimportant! And it drives me so crazy.
And what I learned from MFM,WFV is those situations always happen! You don’t have to take it personally. Maybe, you just met them in a bad situation. Everyone, man or woman, has his/her ups and downs. Maybe they feel uneasy because they have unfinished works when they meet you, etc, etc. Don’t overthink it so much. I’m working on this. Still feel personal about most of the stuff, but yeah, I think I make progress.

unfair_advantage_cover

Image from here

A little background, I bought this book to learn stuff about money. I feel like in my college years, I didn’t do so good with my money. But turns out, this book is not focusing on how to manage your money etc, etc. It’s about managing your assets.

You should define how rich yourself by defining how well you manage your asset. (Kiyosaki actually explained a lot of things regarding debt, tax, etc).  An asset is something that gives you a periodic income. By this definition, I think a property is an asset but a gold is not. Property can give you a periodic income (which he refers as non-stop profit because you can always get profit without losing your asset) by renting it. Gold only gives you one-time profit, which is when you sell it. After that, you lose your gold and can’t get any more profit.

Hmm, I don’t know. I think what he’s trying to say is: get anything that can give you money without selling it. Hence, I think the best investment for him is things that can be rented (?) Which he emphasized in the property because people always need a place to live in.

 

I actually bought another book from Dale Carnegie about how to maintain networking/relation (I forgot the title, LOL), but I don’t get any ‘memorable’ lesson from it. Just don’t be an asshole. Treat other the way you want to be treated.

That’s all folks.

 

Unfair Advantage #1

Sedang membaca buku Unfair Advantage (2013) dari Robert Kiyosaki. Buku ini (seharusnya, gatau juga kan belum tamat bacanya :p) bercerita mengenai pendidikan finansial yang tidak diketahui banyak orang.

Poin pertama yang menarik dari buku ini adalah pembahasan mengenai investasi. Dulu, pemahaman saya mengenai investasi adalah soal bagaimana menanam uang di tempat yang membuat nilai uang itu bergerak. Misal beli saham, beli emas, dan punya properti.
Pengertian Kiyosaki sendiri, sebenarnya merubah cara saya memahami investasi. Ternyata, investasi adalah soal pengelolaan uang menjadi sebuah aset. Apa sih aset? Aset adalah objek nilai yang memberikan kita arus kas positif, dengan tidak menghilangkan objek tersebut. Ingat, yang harus didapat adalah arus kas positif, bukan keuntungan modal.

Mari gunakan contoh. Ambil contoh yang saya berikan di awal. Beli emas, pada akhirnya, bukan investasi. Sebab, yang kita lakukan adalah menyimpan emas hingga mencapai nilai tertentu lalu menjualnya. Uang yang kita dapat, merupakan selisih antara nilai jual dengan nilai beli. Ini yang disebut keuntungan modal. Kita mendapat uang, dengan menjual emasnya. Sebenarnya, kalau dipikir, ini bukan investasi, tapi jual beli dengan objek emas. Bukan langkah finansial yang buruk, tapi Kiyosaki tidak merekomendasikan cara ini.

Beli saham dan properti ini sedikit tricky. Kedua langkah ini, bisa jadi investasi ataupun jual beli. Kalau pola pikir kita adalah beli rumah dan saham, karena harganya relatif terus naik, sehingga bisa dijual saat tinggi, kita berarti masih berorientasi pada keuntungan modal.

Investasi, orientasinya adalah arus kas positif tiap periode tertentu. Istilah lainnya, adalah pendapatan pasif. Coba dimulai untuk beli saham dan properti, lalu fokus pada dividen dan biaya sewa. Meski tidak sebesar keuntungan modal, setidaknya, akan ada nilai yang terus dihasilkan dari objek investasi tersebut, tanpa kita harus bekerja.

Hal ini sesuai nih, dengan teori dari Tung Desem Waringin yang bilang, “Kaya itu kondisi dimana pengeluaran pasif kita udah bisa membiayai hidup kita”.

Poin kedua adalah soal belajar. Kata-kata yang paling ngena adalah

Kita hidup di zaman dimana sekolah berubah terlalu lambat untuk mengimbangi dunia yang berubah terlalu cepat.

Kiyosaki menekankan tentang bentuk investasi yang paling caem, yaitu pendidikan. Tapi dia tidak merekomendasikan sekolah karena alasan di atas. Si doi lebih menyarankan kita mengikuti kelas, sertifikasi, atau seminar, misal finansial, bisnis, atau speaking. Ikut kelas begini, bisa jadi sebuah investasi karena kita mendapat nilai tanpa harus kehilangan pengetahuan kita. Anjay.

Saya juga ga ngerti ngerti amat sih soal ini. Mungkin yang punya ilmu lebih bisa lebih menjelaskan?

Salam.

Ga terlalu ngerti, tapi sok sokan nge-share. Emang saya ngincer supaya keliatan keren doang sih.

Youtube : The Lonely Island (18+)

( Youtube adalah seri di blog ini, yang khusus membahas video atau channel di youtube. Mungkin bisa jadi masukan buat kalian yang sedang bosan. Tapi sebenarnya, tulisan-tulisannya dibuat hanya untuk pembenaran atas waktu yang saya habis untuk youtube-an. “kan entar gw buat reviewnya” )

Setelah membahas Jimmy Fallon, Watch Mojo, dan Clueless Gamer , saya ingin meracuni kalian lagi dengan tontonan yang tidak kalah tidak ada manfaatnya. Channelnya The Lonely Island !

Yang terkenal cuman si Andy Samberg mungkin.

Yang terkenal cuman si Andy Samberg mungkin.

 

Btw, sebelumnya, disclaimer, karena sebenarnya channel mereka jarang update. Tapi kontennya banyak. Dulu sering update ketika Andy Samberg (Brooklyn Nine-Nine) masih di SNL, atau saat mereka ngeluarin album baru. Tapi, saya subscribe sih. I don’t know what to expect, though.

Okay!

Kenapa saya suka dengan grup musik ini? Sama dengan alasan saya suka pada banyak hal — LUCU! Hahaha. Lucu funny, bukan cute. Dan, lucunya mungkin ga buat semua orang, karena beberapa lirik sebenarnya sampah (sampah-sampah lucu) dan vulgar.

Musik mereka oke. Lirik-liriknya dalem. Mereka punya lagu yang lucu, tapi bukan tipikal lagu yang sekali denger. Kalau kalian tahu, ” What does the Fox say? ” adalah contoh lagu yang lucu, tapi bukan untuk didengerin terus-terusan.

Sejujurnya, saya kehabisan kata sebenarnya untuk cerita soal mereka. Mending kalian tonton aja video-video ini. Video-video ini selalu saya pakai untuk mengenalkan musik mereka ke orang-orang haha. Dari hasil eksperimen, 6 orang mengaku lagu-lagunya lucu, 2 orang tidak, 1 orang bilang ada yang ga beres sama otak saya.

(For funny stuff, please listen the song while reading the lyrics!)

Level-1 Incredible Thought (relatif cocok buat semua orang hahaha)

Mungkin yang ini ga terlalu lucu. Tapi liriknya lumayan dalem. Kalau Michael Bolton, yang lucu yang ini

Kalau kalian kurang ngerti lucunya dimana, coba sambil perhatiin liriknya deh :)))

Kalau tetep ga lucu………. Cobain video kedua deh.

 

Level 2 – Mona Lisa (Explicit Words, But Not Vulgar)

Right?

Saya termasuk orang yang sebenarnya tidak terlalu ngerti dengan keindahan mona lisa. Lagu ini, meski eksplisit, seperti ngajak kita untuk mendobrak pikiran-pikiran umum orang banyak. Kita ga perlu setuju dengan pendapat orang banyak.

Ga deng.

Level 3 – F Off (Explicit, Vulgar)

Nah, kalau ini, jangan lihat murni sebagai lagu doang, tapi sebagai kritik.

Kalau kalian perhatiin lirik dan video klipnya, lagu ini sebenarnya kritik untuk dua hal : idola dan anak-anak remaja (di lagu di bilang di USA, tapi kayaknya berlaku global deh). Buat idola, lagu ini sebenarnya memparodikan musisi-musisi yang merasa gaya hidup mereka adalah panutan yang layak ditiru. Musisi-musisi yang nyisipin kata-kata “be good to each other, peace” di lagu mereka, tapi dari hidup mereka sendiri urak-urakan dan seenaknya. Anak-anak remaja di kritik di bagian

“Because we are the kids in the USA
We think for ourselves, so get the fuck out our way”

 

Level-4 Finest Girl (Bin Laden Song)

Lagu ini ……………. terlalu vulgar, ampe saya ga tega buat masukin di sini. Menurut saya sih lucu, tapi sepertinya tidak untuk semua orang. Lucunya lagu ini adalah cara dia membuat perumpamaan yang absurd abis.

Kalau kalian penasaran, cobain aja cari video lainnya hahaha. Beberapa elemen lucu, biasanya juga bisa karena elemen video klipnya, misal kayak video Shy Ronnie.

 

Seriusan, kayaknya bakal banyak yang ngejudge saya aneh-aneh abis melihat post ini.

Hahaha.

 

Salam.

Btw, lagu-lagu mereka ada di karaoke ternama di Indonesia loh.

Cara Perpanjang Paspor : No. 2 pasti kamu gatau!

wpid-img_20141126_102318

(Sepertinya sudah lama saya tidak ngepos sesuatu yang berguna)

(Life goals: membuat judul post ala ala artikel click bait : done!)

Minggu lalu, saya harus mengganti paspor saya dengan paspor yang baru. Yap, benar sekali. Kebutuhan perpanjang paspor ini muncul karena kebetulan saya kan sering banget pulang pergi ke luar negeri sehingga jatah lembar di paspor sudah habis.

Ga deng. Canda.

Masa berlaku paspor saya akan habis di bulan depan. Kalau dari segi isi, lembarnya masih kosong sih (maap deh saya ga pernah ke luar negeri).

Karena kantor pun meminta data mengenai paspor jika ada, maka saya berpikir untuk menyegerakan perpanjangan paspor. Nah, karena saya memang buta penuh untuk urusan perpanjangan paspor, saya jadi bertanya-tanya dulu kepada teman-teman yang sudah berpengalaman.

1. “Eh, paspor gw  dibuat di Medan, bisa ga ya perpanjang di Bandung aja?”

Sebenarnya teman saya sudah ada yang mengonfirmasi hal ini sebelumnya. Tapi karena teman saya ini susah dibedakan serius atau bercandanya, saya nitip pertanyaan ini kepada teman saya yang kebetulan juga sedang perpanjang paspornya. Dia juga mengonfirmasi bahwa hal ini bisa dilakukan. Oke, berarti saya tidak perlu repot-repot pulang ke Medan buat ngurus hal ini.

2. “Butuh nyiapin apa aja yak?”

Secara umum, standar sih yang harus dipersiapkan. Paspor lama, KTP (btw, saya baru tau dari petugas kalau harus e-KTP), Akta kelahiran atau Ijazah, dan Kartu Keluarga. Nah, yang sedikit buat repot adalah berkas-berkas ini bukan hanya difotokopi, tapi juga harus dibawa aslinya. Jeng jeng. Kalau kasus saya kemarin, yang buat susah adalah kartu keluarga, karena yang megang kartu keluarga asli kan ayah saya (saya belum berkeluarga, if you guys wondering). Yah, akhirnya minta tolong dikirimkan kartu aslinya via kilat JNE. Sempat deg-degan juga sih, soalnya kan ini surat penting yang sebenarnya agak berbahaya kalau sering dipindah-tangankan.

Nah, salah satu kasus yang paling buat kzl waktu perpanjang kemarin adalah kebutuhan berkas tambahan jika kita perpanjang paspor di luar daerah asal paspor asli, yakni surat keterangan yang menjelaskan apa sih yang kita lakukan di daerah perpanjangan. Misal, kalau kasus saya, paspor saya dibuat di Medan dan saya ingin perpanjang di Bandung. Sebenernya kalau saya masih mahasiswa, agak lebih gampang karena hanya perlu menunjukkan KTM. Tapi berhubung KTM harus dibalikin waktu wisuda, saya jadi butuh surat keterangan dari kantor untuk menandakan bahwa saya memang benar bekerja di Bandung.

Gara-gara ga tau soal ini (temen-temen juga ga tau / lupa bilang, plus di web imigrasi juga ga bilang -_-) saya jadi harus mengulang ke kantor imigrasi besoknya. Huft. Telat ke kantor dua kali. Ga deng. Aku kan baik.

3. “Prosedurnya gimana?”

Ada dua jalur pendaftaran: bisa via online atau langsung datang ke kantor imigrasi. Kalau saya kemaren sih lebih pilih daftar online via IPass Imigrasi (saya juga bingung, kenapa ini website dianggap unsecure). Tinggal isi data dengan baik dan benar, lalu bayar ke teller bank. Biaya saya kemarin sih Rp355.000,00. Bukti pembayaran harus dibawa juga waktu datang ke kantor imigrasi.

Setelah bayar, tinggal pilih kapan jadwal buat dateng ke kantor imigrasinya. Kita juga bakalan dikirimin semacam formulir yang harus dibawa ketika dateng ke kantor imigrasinya. Coba perhatiin lagi formulir yang dikirim, soalnya di situ dijelasin apa aja yang harus dibawa ketika dateng.

Sedikit tips, ketika dateng ke kantor imigrasi, usahakan supaya dateng di jam awal. Di hari pertama, saya dateng jam 7 (karena mikir kayaknya juga bakal baru buka jam setengah 8 — ternyata jam 6!), tapi pas dateng ternyata udah rame banget. Besoknya, saya dateng jam 6, dan yah, relatif lebih sepi sih jam segitu.

Waktu di kantor imigrasi, kita harus ngantri dulu sekalian dicek berkasnya, lalu dikasih nomor antrian. Nah, nomor antrian ini beda untuk yang online dan manual, jadi pastiin ke petugasnya bahwa kita daftar via online. Abis itu, tinggal duduk, nunggu, basa-basi sama Bapak/Ibu di mejanya, foto, sidik jari, dan kelar. Paspor bisa diambil 3 hari kerja dengan membawa bukti perpanjangannya.

Tamat.

 

Sudah lama tak menulis dan rasanya bahasa saya jadi sangat garing.

 

 

About Song

I think that’s what great about a song. Everybody has their own perception about it. (Brian May, asked about the meaning of Bohemian Rhapsody)

There are three qualities in songs that I always try to examine everytime I found an interesting song (not necessarily good) : music, lyrics, and video. 

Sometimes I like a song, just because it has an exceptional music video, e.g. No Surprise from Radiohead. Or exceptional lyrics/story, e.g Space Oddity from David Bowie. But, often, it begins with same thing: the music. If I found the music quite good, I tried to read the lyrics and watch the music video. 

I like to find the meaning of a song based on its lyric or music video. I really like an ambigous or confusing one: it makes me think it has a not-so clear message, and I deserve to have my own perception about that song.

For instance, I didn’t catch what this part means in Everybody’s Changing from Keane.

Everybody’s changing, and I don’t feel the same.

Which situation do you think represented by that part?

A. Everybody, including myself, is changing. Hence, I don’t feel the same (like the way I used to).

B. Everybody else is changing. But I don’t. (And I’m asking WHY?)
I don’t know the right answer (I like to think there isn’t!), but most people I’ve asked told me it’s an A situation, based on the full lyric. 

I chose to believe it’s a B situation. I feel like the way Keane sing it, they feel confused. The music video is only a collection of concert, so it’s not helping.

Other instance I found, is With or Without You by U2. At first, I thought this song is about love. I thought the “I can’t live with or without you” is a common phrase to tell somebody how important he/she is to you.

But, I found a quite deep-perception by someone on quora (and somehow I agreed with him!):

It’s about everything you love, but destroying you. Drug addiction, abusive lover, your beliefs about God, etc.

Whoa. This is just another level.

Final instance, Yellow from Coldplay. What do you think represented by Yellow?

Me and my friends have some perceptions. It may represent a beautiful sunset, so the song basically compare how beautiful a woman, just like that beautiful scenery. It may represent Asian girl. Or, It may represent whatever Yellow colors represent.

I have reviewed some exciting song to discuss (at least for me). However there are some instances where I tend not to like the song because how straight forward or cliche the lyric is.

Whenever you will go by The Calling is one of them. First time I listened the song, I really like the music, but once I read the lyrics, I felt it’s a plain song. Still good for karaoke though.


Do you have a unique perception about particular song or song that you’ll never know the meaning?

Youtube : #SepikSepik ala Joshua Suherman

Youtube adalah kategori di blog saya, yang akan berisi seputar ulasan ringan saya soal video atau channel yang ada di youtube. Mudah-mudahan bisa jadi alternatif tontonan buat kalian kalo lagi bosen :p

Halo semua!

Kali ini saya bakal ngulas salah satu kategori di youtube-nya Joshua Suherman . Kategorinya dinamain #SepikSepik. #SepikSepik dari Joshua berisi  dia lagi ngewawancarain orang. Wawancaranya santai, ala-ala talkshow gitu mungkin lebih tepatnya.

TLDR ; Formatnya wawancara, wawancara anti-mainstream, kategori menarik tapi channel secara keseluruhan belum direkomendasiin buat disubscribe

Untuk video youtube format talkshow atau wawancara, #SepikSepik Joshua bukan satu-satunya. Ada video-video serupa yang dibuat oleh Soleh Solihun, atau sebenernya Highlight dari acara Talkshow (Tonight Show Net TV, misalnya) juga bisa dimasukkin ke kategori macam ini. Cuman, kategori #SepikSepik (cape dah nulisnya musti pake hashtag) punya beberapa nilai plus yang membuat saya lebih ngerekomendasiin video-videonya.

(Update: ternyata ga semua video #SepikSepik sifatnya kayak yang di bawah ini, tapi yah, gitulah <– males ubah konten)

1. Punya Konten

Ini yang menurut saya beda dari #SepikSepik. Wawancara yang dilakukan, biasanya punya konten. Konten yang saya maksud di sini adalah, punya nilai tambah soal pengetahuan atau wawasan yang bisa didapetin oleh penonton. Sebagai pembanding, menurut saya pribadi, contoh wawancara yang dilakukan oleh Soleh Solihun dan Tonight Show adalah wawancara yang sifatnya hanya untuk menghibur — tidak dirancang untuk memberi wawasan baru buat penontonnya. Nggak salah sih, cuman kalau memang untuk tontonan yang sifatnya “tidak hanya buang-buang waktu” (pembenaran sih, nonton youtube emang biasanya buat buang-buang waktu hahaha), #SepikSepik mungkin bisa jadi alternatif.

2. Bukan Wawancara “Yaelah”

Pernah ga sih, kalian ngedengerin isi wawancara yang “itu lagi, itu lagi?”. Mudahnya, wawancara yang kalian sebenernya udah pernah denger, atau bahkan udah pernah baca artikelnya di mana gitu. Hal ini –setidaknya dari 3 video yang saya tonton– tidak dilakukan oleh Joshua. Dan hebatnya, beberapa pertanyaan yang dia tanyain, adalah pertanyaan yang kadang saya juga penasaran.

Contoh kasusnya, #SepikSepik yang edisi Raditya Dika.

Beberapa waktu lalu, (kayaknya) sempet heboh soal youtube yang kontennya kebanyakan sifatnya terlalu bebas (konten atau kata-kata yang diberikan terlalu vulgar, contoh, banyak youtuber yang ngomong anj***, f**k, dll). Alasan youtuber yang biasanya begini : mereka ingin tampil apa adanya, tidak perlu ada perbedaan antara mereka di dunia asli dan di youtube. Hal ini yang membuat saya penasaran pada Raditya Dika. Bisa dilihat, dari sejumlah Vlog yang dia publish, rasanya kontennya “bersih”. “Bersih” dalam artian bersih dari kata-kata kasar (yang mana, dalam lingkaran pergaulan saya, kata-kata kasar begini sebenernya udah “biasa aja”) dan bersih dari pengaruh apapun : kecenderungan Raditya Dika terhadap sebuah isu (dukung siapa pemilu? menurut lu, kejadian/fenomena A gimana? ) juga ga pernah ditampilin. Raditya Dika rasanya cenderung menampilkan konten yang non-divisive (mengundang perdebatan).

Hal ini, Joshua tanyakan di edisi #SepikSepik, dan membuat saya cukup paham soal kenapa Raditya Dika memilih untuk “bersih”.

 

3. Observasi

Ini yang saya cukup salut. Dan mungkin ada hubungannya dengan poin nomor dua. Pertanyaan oleh Joshua, muncul dari observasi dia terhadap orang tersebut. Contohnya, ini menurut saya cukup menarik dan saya baru sadar hahaha, pertanyaan dia ke Pandji soal kenapa Pandji selalu pilek saat sedang tur standup.

 

Kurang lebih, begitu sih kenapa saya cukup suka dengan #SepikSepik. Untuk channel Joshua sendiri, saya belum punya alasan khusus untuk subscribe. #DiaryJojo yang kurang lebih berisi Vlog dari Joshua belum punya konten khas yang membuat channel ini layak di-subscribe.

 

Walaupun saya subscribe sih.